Wet maatschappelijke ondersteuning - Jeugdwet

Verkooptruc met domeinnamen. Trap er niet in!

Verkooptruc domeinnamen

Je bent nog niet zo lang geleden begonnen met je eigen bedrijf en hebt direct een website gelanceerd. Je hebt een domeinnaam gekozen en geregistreerd waardoor potentiële klanten direct weten wie jij bent en wat jij doet. Je richt je vooral op Nederlandse klanten, dus je hebt alleen de domeinnaam met de .nl-extensie genomen. Mocht je ooit internationaal aan de slag gaan, dan kan je altijd nog een .com-versie registeren. Een mooie droom, maar misschien iets voor de toekomst.

Dan word je ineens gebeld door een bedrijf dat zich bezighoudt met de controle op dubbele domeinnaamregistraties, of zoiets. Er schijnt een probleem te zijn. Geloof het of niet, er is een bedrijf dat heeft aangegeven een website te willen beginnen met dezelfde domeinnaam als jouw bedrijf, maar dan op de .com-extensie. Dat is slecht nieuws. Maar, gelukkig heeft de man die je aan de lijn hebt de oplossing ook meteen voor handen. Oef. Jij schijnt een ‘eerste registratierecht’ te hebben

Vaak wordt er - om de druk op te voeren - ook verteld dat dit 'andere' bedrijf in dezelfde sector en soms zelfs in dezelfde plaats als jou wil gaan opereren, maar dat zij verplicht zijn jou dit te melden. Om te voorkomen dat het andere bedrijf jouw .com-domeinnaam registreert, bieden ze jou een mogelijkheid om de domeinnaam zelf te kopen, meestal voor meerdere jaren.

Domeinnaamfraude

In de meeste gevallen is er helemaal geen bedrijf dat jouw domeinnaam wil registreren. En mocht dit wel waar zijn, dan is er niemand verplicht om dit aan jou te melden; elke niet bezette domeinnaam is voor iedereen vrij te registreren. Het bedrijf waardoor jij wordt gebeld, probeert met de gegevens die ze vinden op jouw website een geloofwaardig verhaal te creëren. Met dit verhaal en de mededeling dat een snelle reactie noodzakelijk is, zetten ze jou voor het blok. Ze bieden jou bijvoorbeeld de mogelijkheid om tegen een veel te hoge maandprijs de domeinnaam zelf voor 5 of 10 jaar te registreren. Jij zit dan vast aan een meerjarig, veel te duur contract en de vraag is of je überhaupt eigenaar wordt van de domeinnaam.

Mocht je benaderd worden door een bedrijf met een vergelijkbaar verhaal, trap hier dan dus niet in. In de meeste gevallen is het erg onlogisch dat er een ander bedrijf precies dezelfde domeinnaam als jou wil gebruiken en is dit een poging om paniek bij jou te zaaien, zodat jij de .com domeinnaam bij hen registreert.

Het komt voor dat ze jouw domeinnaam met bijvoorbeeld .com toch registreren, om jou alsnog over de streep te trekken.

Nogmaals trap er niet in, je raakt alleen maar geld kwijt

Wat moet je doen:

Vraag de naam van het bedrijf en met wie jij spreekt, je hebt het niet goed verstaan.  
Vraag om een telefoonnummer zodat je eventueel terug kunt bellen. Bel daarna de politie en informeer ze over deze domeinfraude.

En denk; ”laat ze er gelukkig mee worden” 

 

 

 


«   »